FOÇA’DA KADINLAR ‘‘HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ !’’ DEDİ

 
Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınlar Birliği Foça Şubesi ve Foça Barış Kadınları tarafından Demokrasi Meydanı’nda ‘İstanbul Sözleşmesi’ konusunda ortak basın açıklaması yapıldı.
 
Basın açıklamasına katılan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na iletilmek üzere “İstanbul Sözleşmesi’nden ve 6284 sayılı kanundan vazgeçmiyoruz” başlıklı kampanyaya imza desteği verdi.
 
Açış konuşmasını yapan Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel, son aylarda artış gösteren aile içi şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekti.
 
Ortak basın açıklaması, Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Dirim Metinel tarafından okundu.
 
Yoğunlukla İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 sayılı (ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair) kanunun uygulanmasının gereğine vurgu yapılan açıklamada; Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini, Avrupa Konseyi üyesi olan 45 ülkenin ve Avrupa Birliği’nin imzaladığını hatırlatıldı. İstanbul’da imzaya açıldığı için İstanbul Sözleşmesi adıyla anılan sözleşmenin bağlayıcı olduğu ve bir denetim mekanizmasına sahip ilk uluslararası sözleşme olduğu belirtildi. Türkiye’nin ilk imzacı olması nedeniyle övündüğü sözleşmeyi bu günlerde feshetmeyi gündeme getirmesinin üzücü olduğunu belirtildi.
‘‘Sözleşme şiddet mağdurlarına statüsüne dayalı hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını öngörür. Örf adet gelenek namus gibi sebeplerin şiddetin ya da cinayetin hafifletici nedeni olarak kabul edilmeyeceğini belirtir. Ancak, kadın ve çocukların şiddetten korunmasında yaşamsal öneme sahip olan bu sözleşme, bir süredir  “Türk aile yapısının çürümesi”, “Boşanmaların artması”, “Ahlak yoksunluğunun çoğalması”, ‘Eşcinselliğin yaygınlaşması” gibi nesnel temeli olmayan gerekçeler öne sürülerek hedef haline getiriliyor. İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın gerektiği gibi uygulanmadığı koşullarda toplumda şiddet ve ayrımcılık artan boyutlarda sürüyor; 2020 yılı Mart-Haziran arası dört ay içinde 82 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu bir katliamdır. İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasını değil aksine kadına yönelik fiziksel, cinsel ve psikolojik her türlü şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı daha etkin önlemler alınmasını, İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı Yasa'nın uygulanmasını talep ediyoruz”denildi.
 

Anket

FOÇA BELEDİYE BAŞKANI FATİH GÜRBÜZ'ÜN YENİFOÇA'YA YAPTIĞI HİZMETLERDEN MEMNUNMUSUNUZ?
Toplam 37 Oy

Hava Durumu