İDÇ TERMİK SANTRALI İNŞAATI BAŞLADI.

YeniFoça ile Aliağa arasında Nemrut körfezinde İzmir Demir Çelik Fabrikası içinde bu günlerde hummalı bir çalışma yoldan geçen hepimizin dikkatini çekiyor.

Mevcut Fabrikanın arkasında beton bir baca hızla yükseliyor. Ve biliyoruz ki bu baca kurulmasına başlanan termik santrale ait. Bu termik santralin çevreye olan zararlarını hepimiz duyduk ama ilgili kurumlar, çevrecilerle aynı kanıda olmasa gerek yasal izinleri verdiler. Duyduğumuza gore de inşaat işi için 300 Çin’li bacayı arı gibi çalışarak hızla yükselterek yatırım sürecinin ilk harcını attılar.

Bu aşamada İnşaatı başlayan termik santralle ilgili İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından basın toplantısı düzenlendi. Şirket Genel Koordinatörü Olcay Oymak, toplantıda yaptığı sunumda, izin süreçleri tamamlanan santralin, baca bölümünün yapımına başlandığını, 2014 yılı ortalarında 350 megavat kurulu gücü bulunan santralin devreye alınacağını kaydetti.Santralin 350 milyon dolara malolacağını ve üretimde ithal kömür kullanılacağını belirten Oymak, santralin Türkiye'nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 1'ini karşılayacağını söyledi. Oymak, santralin inşaat aşamasında bin kişiye istihdam sağlanacağını, ekonomik ömrü 30 yıl olan santralde bu süreçte de 750 kişiye iş sağlanacağını dile getirdi. Kamuoyunda santralin çevreye kirleteceği, Yeni Foça ve İzmir'in hava ve deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyeceği yönünde iddialar bulunduğunu, ancak bunların gerçek dışı olduğunu ileri süren Oymak, santralin çevreye en yüksek duyarlılıkta yapılacağını savundu.Oymak, santrallerinin sadece ulusal standartlara değil, AB ve ABD çevre kriterlerine uyumlu olarak çalışacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Özellikle toz emisyonu açısından bu santral 10 miligram ile dünyada bir ilke imza atmıştır. Avrupa'nın gelecekte uygulayacağı toz standardını biz bugünden kurmuş olacağız. Şu anda AB standardı 30 miligram, Almanya ise bunu 20 miligram olarak uyguluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Aliağa'yı hassas bölge olarak görüp bu standardı da yetersiz görmesi üzerine biz bunu 10 miligrama indirdik.'' Santralin standartlara uygun üretim yaptığının ilgili bakanlık tarafından her an izlenebileceğini, halkın bu konudaki kaygılarının giderilmesi için de çalışma yapacaklarını ifade eden Oymak, ''Aliağa Belediyesi yer göstersin santralin emisyon değerlerinin izlenebileceği pano kuralım. Halk da bu santralin çevreye olan etkisini gözlemlesin. Biz yaptığımız işten fevkalade eminiz. Kimsenin endişe duymasına gerek yok'' diye konuştu.Oymak, santralden çıkacak külün, çimento fabrikalarına satılacağını, santralin deniz suyu sıcaklığını yazın en fazla 1 derece kışın ise 2 derece artıracağını belirtti.

Yücel UYSAL

 

Anket

FOÇA BELEDİYE BAŞKANI FATİH GÜRBÜZ'ÜN YENİFOÇA'YA YAPTIĞI HİZMETLERDEN MEMNUNMUSUNUZ?
Toplam 37 Oy

Hava Durumu